Memorial Josep Maria Palet
En aquest espai, rendim homenatge a la seva gran tasca, sense la qual, ni la nostra entitat ni la cultura santfeliuenca tindrien la riquesa que actualment tenen.
Josep Maria Palet i Vidal va néixer a Sant Feliu de Llobregat, a Cal Palet Pobre. Era el petit de tres germans: Joan, Carles i Josep Maria. Tots tres van estar plenament implicats en el teixit cultural de Sant Feliu de Llobregat. En Joan va ser dansaire i director de l’Esbart Sant Feliu. En Carles ballà a l’Esbart Sant Feliu i va ser cap de colla de Gegants i president de l’Agrupació Cultural Folklòrica.
En Josep Maria, va començar sent dansaire de la colla sardanista Roses Blaves de l’Agrupació Cultural i Folklòrica, l’any 1969, tot i que ja ballava a la colla Verge de la Mercè de Barcelona. En fundar-se l’ACF va seguir ballant a l’Esbart, que ja existia anteriorment com a secció del Centre Parroquial. Després va passar a encarregar-se de la part tècnica dels espectacles de dansa de l’Esbart.
L’any 1970 entra a la junta directiva de l’ACF i més tard, l’any 1977, és nomenat president de l’entitat. Durant el seu mandat, va promoure la creació de la colla dels Diables la Garsa i, essent l’ACF una de les poques entitats de cultura popular de la ciutat en aquell moment, participa activament en la dinamització de la Festa Major, sobretot en el moment en que es trasllada al mes d’octubre. Dins del marc de la Festa Major, l’ACF, amb en Josep Maria al capdavant, organitza les ballades de l’Esbart a la Plaça de la Vila, les audicions de sardanes i els primers correfocs de Sant Feliu. També mentre presideix l’entitat, l’Ajuntament construeix la Garsa de Sant Feliu i l’Agrupació n’assumeix la responsabilitat fins que no es crea una colla estable i independent.
L’any 1988, l’Esbart Sant Feliu estrena el ball “La Festa berguedana” pel qual es creen, en un procés encapçalat per Manel Carpi i Rossell i el mateix Josep Maria Palet, els quatre gegants de l’ACF (Jordi, Montserrat, Llorenç i Laia), la Mula, els Turcs i cavallets i els 12 capgrossos de l’entitat, contribuint així al patrimoni cultural de la ciutat. L’any 1989 deixa de presidir l’Agrupació tot i mantenir-se a la junta com a tresorer i persona de contacte amb el centre parroquial fins el setembre de l’any 1990 quan mor en un accident de trànsit.
​
Posteriorment, la ciutat li va retre un homenatge on hi van participar gran part dels elements festius de la vila que ell mateix va ajudar a néixer i l’Agrupació Cultural Folklòrica el va nomenar soci honorífic.
​
A la seva feina i a la de molts altres ciutadans, devem el gran patrimoni cultural de la nostra ciutat, i el llegat que va deixar en Josep Maria Palet és una de les raons que ens ha de fer seguir treballant per mantenir viva la cultura Sant Feliu i del nostre país.
​
​
​