top of page

Esbart Sant Feliu

L'Esbart és la secció fundadora de l'Agrupació Cultural Folklòrica. Actualment està formada per 3 grups: el Cos de Dansa, l'Escola de l'Esbart i el grup de Joves Veterans.

ESBART.jpg

L’Esbart Sant Feliu és la secció pionera de l'Agrupació Cultural Folklòrica de Sant Feliu de Llobregat. A principis dels anys 20 del segle passat ja hi ha constància d’un grup de danses a la ciutat, però no és fins l’any 1949 quan es troba el primer document escrit on aquest grup de dansa ja surt com l'Esbart Dansaire. Es tractava del programa d'una ballada de l’Esbart, ja anomenen com a tal. 

​

L’any 1956 vam recuperar el Ball de la Soca, el ball més antic que està documentat a la vila i que es balla cada any per la Segona Pasqua a l’Ermita de la Salut. Als anys 80 se li va donar un caire més escènic amb música de Jordi Nuñez i Pallerola i coreografia de Jordi Sánchez i Arnas, la mateixa que es segueix ballant actualment. El disseny del vestuari és de Manel Carpi i Rosell i la confecció va anar a càrrec de Llúcia Laborda i Díaz.

L’any 1988 es crea la Festa Berguedana, un ball dedicat i representatiu de La Patum de Berga. Les coreografies són de Manel Carpi i el vestuari i les figures pròpies també van ser dissenyades per ell. Tota la confecció dels elements va ser de Llúcia Laborda i la música va ser composada pel mestre Agustí Cohí i Grau. És a partir d’aquí quan es van anar generant la resta d'elements de l’Agrupació Cultural Folklòrica: els Nans Vells que representen l'àvia, el carnisser, la dida i el botiguer, personatges de la vida quotidiana de qualsevol ciutat; els Nans Nous que són parelles de Catalunya, Terres de l'Ebre, Balears i València. Els gegants que representen dansaires de l'esbart: del Ball de la Soca i de la Dansa Galana. Els diables, La mula, l'Àliga, l'Àngel Sant Miquel, l'Àngel Sant Gabriel o els Turcs i Cavallets. D'aquests darrers, són els dansaires de l'Esbart els encarregats de fer-los ballar el dia del Seguici de Sant Feliu per les Festes de Tardor. 

L’Esbart està format per diferents grups; per una banda hi ha el Cos de Dansa on hi trobem els dansaires titulars; per un altra hi ha l’Escola de l’Esbart amb els infants, on es desenvolupa una tasca educativa en la cultura popular i tradicional; i arran de la celebració, al 2017, dels 50 anys de la fundació de l’ACF, es compta amb un grup de Joves Veterans format per ex-dansaires de diverses generacions.  

​

Així doncs, fins al dia d'avui i amb més de 70 anys d’història, l’Esbart ha seguit ininterrompudament una línia ascendent per mantenir, difondre i fer créixer les nostres tradicions, el folklore i la nostra cultura, participant en tot tipus d'actuacions, festivals internacionals i solidaris, presentacions i intercanvis culturals amb altres entitats locals i d'altres poblacions i països.

fdsc_b046241_fdsc_b046246-6_images_0000_

Fotografia: Marc Rius

  • Instagram

Per estar al dia de les seves activitats seguiu-los al seu perfil d'Instagram:

esbart1.jpeg

Si us voleu posar en contacte amb la colla o en voleu formar

part podeu fer-ho a través del seu correu electrònic: 

esbartsantfeliu@acfsantfeliu.cat 

bottom of page